Projekt

Általános

Profil

PersonRiasztás

KI Gerencsér Lajos adta hozzá 5 hónapja

Vezetők nevében küldött pénzügyi csalási kísérlet

A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) riasztást ad ki vezetőket megszemélyesítő, gazdasági, titkársági, pénzügyi területeket célzó csalási kísérletről. Intézetünk tapasztalatai alapján, az elmúlt napok során jelentősen megnövekedett azon bejelentések száma, amelyek kéretlen levél útján terjedő, szervezetek vezetőit megszemélyesítő, pénzügyi tranzakció kezdeményezéséről szólnak. A bejelentések vizsgálata során több nemzetközi együttműködő partner jelzett hasonló biztonsági eseményeket.

Javasolt intézkedések:
  • Az érintett területeken dolgozó felhasználók tájékoztatása a csalási kísérlet kampányról.
  • Fokozott éberség, szükség esetén a pénzügyi tranzakciót kezdeményező e-mail üzenetek más kommunikációs csatornán történő visszaellenőrzése (pl.: telefonhívás, SMS).
  • A szervezet levelezésének biztonsága érdekében a Közigazgatási Kibervédelmi Eszköztár vonatkozó ajánlásainak implementálása.1
  • Felhasználók folyamatos biztonságtudatosságát növelő tájékoztatók és képzések szervezése.2 3
  • Incidens bejelentése az NBSZ NKI részére a e-mail címen, melynek során az eredeti e-mail, vagy az eredeti header állomány is kerüljön megküldésre. (Figyelem! A levél továbbítása során az eredeti header nem kerül továbbításra.)

KISZK_mini.jpg Megnéz (1,97 KB) KI Gerencsér Lajos, 2019.07.08. 11:07

GovCert.png Megnéz (2,61 KB) KI Gerencsér Lajos, 2019.07.08. 11:10


Megjegyzés